måndag 11 mars 2013

Symboler i Ankomsten

Shaun Tauns bok Ankomsten är en bok som helt saknar text och istället använder sig av bilder för att berätta historien. Vi gick under förra lektionen igenom att man kan läsa boken från början till slut utan att behöva tänka något på bokens alla symboler och ändå förstå den utan några svårigheter. Bokens historia når fram och man förstår ändå handlingen, men samtidigt blir boken en aning ytlig och man ägnar kanske inte lika mycket tid åt den djupare förståelsen av boken.

Ankomsten är fylld av symboler och många av dem kan alla förstå och känna igen. Sedan finns det en del som man måste vara något allmänbildad för att kunna upptäcka. Symbolerna förlitar sig nämligen på läsarens intervisuella kopplingarna vilket i sin tur avgör vilka symboler man upptäcker och hur man tolkar dem.

En symbol som jag tyckte var extra stark och direkt kände igen var den stora båten jag omöjligen kunde låta bli att koppla till Titanic. Ett stort fartyg som vi alla känner igen som något stort och som på flera sätt förde oss in i en ny era när det byggdes. Titanic var det första i sitt slag och förde på sin resa med många olika människor in i det nya. En resa lik huvudpersonens resa på båten tillsammans med alla människor från olika håll till deras nya destination som var något nytt för dem alla.
 

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig - man tänker verkligen på Titanic. Men samtidigt är det något i detta som gör åtminstone mig rätt förbryllad. Titanic är ju faktiskt allra mest känd för att hon sjönk, och de allra allra flesta som var ombord drunnkande. De kom aldrig fram? Är båtens likhet med Titanic symbolisk eller någon slags tidsmarkör eller...?
    Det här tänker jag att vi kan tala mer om!

    SvaraRadera